Î.M. «Apă-Canal»

din Ungheni

0(236) 2-31-51 — Dispecerat 24/7

0(236) 2-36-85 — Anticameră (Luni-Vineri 8.00-17.00)


I. Captarea, tratarea

și distribuția apei


II. Epurarea

apelor uzate

III. Asigurarea

calității apei


Apa există din belșug în natură, însă sursele din care poate fi băută în siguranță s-au redus simțitor în ultimii ani. Responsabilitatea ACU începe cu captarea apei din râul Prut și transformarea acesteia în apă potabilă.

Odată captată, apa brută este supusă unui proces complex de analiză și control care a fost determinat de creșterea poluării. Asigurarea cu apă potabilă de calitate a populației orașului Ungheni, este principalul nostru obiectiv.

Dispunem de o stație specializată pentru tratarea apei, prin urmare, apa brută devine apă potabilă după ce trece prin următoarele procese:

Pasul 1: Captarea apei

Prelevăm apă din cursul râului Prut cu ajutorul unei prize de captare care a fost construită în anul 1972.

Pasul 2: Curățarea de deșeuri

La prima întâlnire, în dreptul cribului de captare, apa abundă în crengi, frunze, insecte și o mulțime de deșeuri, mari și mici, aduse de cursul râului. Mare parte dintre ele se opresc în grătarele de filtrare, primele instrumente responsabile pentru eliminarea deșeurilor.

Pasul 3: Îndepărtarea impurităților

Apa din sursele de suprafață este, în general, tulbure din cauza conținutului mare de particule solide în suspensie și substanțe coloidale. Pentru a putea fi întrebuințată, apa trebuie limpezită. Pentru a îmbunătăți procesul de limpezire prin decantare a apelor de suprafață în apă se introduce coagulantul sulfat de aluminiu. Prin procesul de coagular are loc o reducere considerabilă a turbidității, materiilor în suspensie precum și a culorii apei.

Pasul 4: Filtrarea

Prin decantare nu se poate obține limpezirea apei până la gradul necesar unei ape potabile, de aceea este nevoie de efectuat filtrarea apei. Inspirați de natură, folosim filtre cu nisip care rețin și elimină până la ultima particulă vizibilă.

Pasul 5: Dezinfectarea

Pentru asigurarea calității bacteriologice, apa se supune procesului de dezinfectare. Clorul este utilizat în concentrații atent stabilite, pentru dezinfectarea apei. Astfel, ne asigurăm că ținem bacteriile la distanță, iar calitatea apei de-a lungul drumului ei către consumatori rămâne intactă.

Pasul 6: Stocarea și distribuția apei

Apa trece prin conducte sau apeducte, special concepute pentru transportul în condiții de maximă siguranță a acesteia. O depozităm în rezervoare subterane de apă potabilă care anterior sunt supuse dezinfecției.

Pasul 7: Transportul apei

Transportăm apa potabilă prin doua aducțiuni de țevi de oțel cu diametrul 400 mm, și, prin intermediul stației de pompare treapta II, apa este pompată direct în rețeaua de distribuție a apei din orașul Ungheni.

Din cauza regimului de înălțime variat al construcțiilor din orașul Ungheni, se impune ridicarea locală a presiunii, iar pentru aceasta, unsprezece (11) stații de pompare de tip hidrofor asigură regimul de înaltă presiune în zonele de blocuri multietajate. Transportarea apei se efectuează printr-o rețea de țevi formată din aproximativ 139,1 km.

Unde ajunge apa care se strecoară în sifonul chiuvetei după ce vă spălați pe mâini? Dar apa de ploaie după o furtună strașnică de vară? Ce se întâmplă cu vârtejul din vasul de toaletă după ce a dispărut? Răspunsurile pentru o apă curată și un oraș sănătos se găsesc în sistemul său de canalizare. Mai precis, apa uzată ajunge în cadrul Stației de Epurare amplasată în comuna Valea Mare, unde este curățată și redată ulterior naturii.

 

Rolul nostru…

În Ungheni, ÎM ACU colectează apele uzate pentru a le evacua prin canalizarea gravitațională unică a orașului, o rețea de 66,5 km. E vital pentru calitatea vieții orașului ca sistemul de canalizare să funcționeze tot timpul fără întreruperi și, din acest motiv, IM ACU monitorizează în permanență rețeaua și conductele de evacuare. Ca totul să curgă lin, respectăm cu rigurozitate calendarul de curățare, întreținere și inspecții.

Pomparea apelor uzare

În orașul Ungheni este pus în aplicare sistemul de canalizare separativ – când prin două rețele separate se colectează și se evacuează apele uzate menajere, inclusiv apele industriale și meteorice. Apele uzate sunt evacuate gravitațional spre stația de pompare a apelor uzate amplasate în partea cea mai joasă a localității, ulterior, prin conducte sub presiune, fiind pompate spre stația de epurare a apelor uzate din satul Valea Mare.

Stația de epurare a apelor uzate

În 1975 a fost dată în exploatare Stația de epurare a apelor uzate din satul Valea Mare. Epurarea apelor uzate include treapta mecanică, treapta biologică și treapta de dezinfectare. Instalațiile și partea constructivă existente pentru epurarea apelor uzate au un grad avansat de uzură, și procesul de epurare a apelor uzate include doar treapta mecanică, treapta biologică fiind scoasă din funcțiune.

Ape meteorice (pluviale)

ÎM ACU se ocupă și de preluarea apelor rezultate în urma ploilor sau a altor fenomene meteo. Apele meteorice, prin rețele separate de cele de canalizare, sunt deversate în râul Prut.


Contribuția dumneavoastră

Avem mereu grijă ca rețeaua de canalizare să funcționeze la cei mai buni parametrii, însă adevărul este că nu putem face acest lucru fără ajutorul fiecăruia dintre noi. Eficiența sistemului depinde în mare măsură și de comportamentul pe care îl aveți în utilizarea lui zilnică. Iată câteva moduri simple prin care puteți contribui:

  • Nu utilizați toaleta drept coș de gunoi! Resturile alimentare, deșeurile mari sau mici, materialele de construcții formează cu ușurință blocaje în canalizare. Cârpele, vata medicinală, majoritatea produselor de igienă, chiar și părul sunt cei mai mari dușmani ai conductelor și țevilor de evacuare. Fibrele lor se agață de orice neregularitate a pereților interiori, ceea ce duce la blocaje.
  • Nu acoperiți capacele căminelor de racord! Căminele de vizitare sunt locurile prin care operăm întreținerea rețelei. Atunci când sunt blocate sau obturate, intervenția specialiștilor ACU durează mai mult și e cu mult mai dificilă, decât serviciul nostru, al tuturor.
  • Dacă sesizați un capac de canalizare spart, lipsă sau distrus vă rugăm semnalizați-l cât mai vizibil și sunați la dispeceratul

întreprinderii — 0(236) 2-31-51.      

Obiecte și substanțe care nu trebuie aruncate niciodată în canalizare:

  • Vopseaua — folosiți întreg conținutul cutiei de vopsea sau donați-o altcuiva spre folosire, în cazul în care v-a mai rămas. O puteți arunca la gunoi, dar doar după ce s-a uscat în întregime.
  • Medicamente — nu trebuie aruncate niciodată în toaletă sau chiuvetă, pentru că substanțele chimice care ajung în apă sunt greu de epurat. Dacă nu găsiți o farmacie care să colecteze medicamente expirate, atunci asigurați-vă că sunt sigilate atunci când le aruncați la gunoi.
  • Produsele cosmetice şi de igienă personală — trebuie aruncate doar la gunoi, niciodată în vasul de toaletă sau chiuvetă.
  • Produse electrocasnice şi baterii — există spații speciale pentru colectarea și reciclarea bateriilor în majoritatea magazinelor mari şi a supermarketurilor. Folosiți-le cu încredere.

Ajutați-ne să păstrăm orașul sănătos! Ați fost martor la o deversare ilegală în rețeaua publică? Vă rugăm sesizați cât mai repede problema pentru a limita pagubele. Contactați-ne prin formularul de aici.

Supraveghem calitatea apei distribuite 24 de ore din 24 și prelevăm frecvent probe efectuând peste 1700 de analize de laborator anual prin care monitorizăm cca doisprezece (12) indicatori.

Laboratorul ÎM ACU testează fără oprire apa furnizată unghenenilor. Mai mult, efectuăm analize ale apei potabile conform unui program lunar, recoltând mostre zilnic din șapte (7)de puncte distribuite peste tot în oraș.


Ce este un buletin de analiză a apei potabile?

Buletinul de analiză a apei potabile este un raport care oferă informaţii despre provenienţa apei potabile şi compară caracteristicile acesteia cu standardele impuse de legislație (LEGE R.M. Nr.182 din 19.12.2019).


Ce conțin buletinele de analiză?

Buletinul de analiză oferă informații despre gustul apei, compoziția ei chimică (indicatori fizico-chimici) şi rezultatul verificărilor bacteriologice. Toate datele trebuie să se încadreze în valori reglementate prin lege.


Cum interpretăm un buletin de analiză a apei?

Numim “apă potabilă”, apa destinată consumului uman, în stare naturală sau după tratare, folosită pentru băut, pregătirea hranei sau alte scopuri casnice, indiferent de origine sau mod de furnizare. E considerată potabilă și apa folosită în industria alimentară pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor destinate consumului uman.


Ce analizăm într-un buletin?

Mirosul și gustul – sunt date de schimbarea caracteristicilor precum și existența unor substanțe, săruri minerale și gaze dizolvate.

Culoarea – dată de substanțele minerale sau organice care se dizolvă în natură.

Turbiditatea – gradul de transparență a apei.

pH – indicele care definește aciditatea apei.

Conductivitatea — totalitatea sărurilor dizolvate în apă.

Clor rezidual liber — cantitatea de clor din apă după dezinfecţie pentru protecţia sanitară a acesteia.

Amoniul, nitriţii şi nitraţii — modificări în timp ale calităţii apei, cauzate de surse de impurificare specifice acestui tip de compuşi.

Fierul — component natural al apei, aflat sub forma de compuşi (de obicei bicarbonat feros).

Oxidabilitatea — totalitatea substanţelor organice şi anorganice oxidabile în apă.

Duritatea totală — caracteristicile care conferă apei compuşi de calciu şi magneziu aflaţi în soluţie. În general duritatea apei se exprimă în grade germane de duritate.

Aluminiul — prezent în apă în mod natural şi indus în urma procesului de tratare pentru obţinerea apei potabile.

Î.M. «Apă-Canal» din Ungheni

Linkuri utile

© Î.M. «Apă-Canal» din Ungheni